Jádro pracovního pohovoru

Poslední aktualizace: 22. prosince 2020
Jádro pracovního pohovoru
Na co slouží jádro pracovního pohovoru a jaké je přiměřené jednání v této fázi? Nahlédněte na informace k jádru pracovního pohovoru

Cílem je získat a sdílet co nejvíce informací o Vašich znalostech, dovednostech, postojích, potřebách, motivaci stejně jako osobnostní předpoklad. V dnešních podmínkách nestačí být na práci jen odborně zdatný, mnohé firmy kladou důraz i na zapadnutí do týmu, do firemní kultury apod.

Přiměřené jednání

  1. Nechte si na odpovědi dostatečný čas.
  2. Neskákejte osobě, která pohovor provádí do řeči (viz. Video ukázka)
  3. Nechte osobu vždy domluvit.
  4. Vyhýbejte se vágním, obšírným a zavádějícím odpovědím („Na žádný takový případ si nemohu vzpomenout…, Ano, před nedávnem jsme aktualizovali jeden software…., Nyní jsme právě jednu podobnou zprávu napsali,…. Informace jsem poslal dál…“).
  5. Snažte se omezit tzv. generalizující, nic nevypovídající, ale zato frekventovaná slova, například flexibilita, týmový hráč a jiné. Snažte se být konkrétnějí při jejich definování. Následující ukázky dávají příklad nevhodné a vhodné odpovědi na otázku: Co pro Vás znamená „týmová spolupráce“?
  6. Přílišná sebeprezentace a přehnaná snaha zalíbit se také nejsou vhodnou cestou, jak uspět. Takové odpovědi vám mohou spíše uškodit, než pomoci.

 

[Assessment Systems Slovakia]